Mitä ovat LEDit?

 

Light Emitting Diodes (LED) ovat valolähteitä, joita käytetään valaisinteknologiassa, kun halutaan valmistaa mahdollisimman pitkäikäisiä valaisimia. Parhaimmillaan LED-teknologian ominaisuudet ovat ulkovalaistuksessa. LED -valonlähteet ovat erittäin energiatehokkaita ja pitkäikäisiä. Lisäksi niiden tuottaman valon värintoisto ja muut laadulliset ominaisuudet ovat parempia kuin tyypillisten perinteisten valolähteiden.

Mitkä kaupalliset syyt puoltavat LED–valaisimien käyttöä?

 

Vaikka LED-valaisimien hankintahinta on usein jonkin verran kalliimpi kuin perinteisillä valaisimilla, niin elinkaarikustannukset ovat selvästi pienemmät. LED-valaisimilla on erittäin pitkä elinikä ja niiden huoltotarve on pieni. Valolähteitä ei tarvitse vaihtaa, kuten perinteisillä valaisimilla, joten säästöä tulee sekä lamppujen hinnoissa, että työkustannuksissa. Lisäksi LED-valaisimien energiankulutus on erittäin pieni. Tyypillisissä ulkovalaistuskohteissa LED-valaisimien takaisinmaksuaika on vain 5-6 vuotta.

Miksi LED-ulkovalaisimiin tarvitaan tehokas ylijännitesuojaus

salamointia tai muita ylijännitepiikkejä vastaan?

 

Ulkovalaisimiin voi kohdistua tyypillisesti kahdenlaisia ylijännitteitä, jotka voivat olla vahingollisia mikäli niitä vastaan ei ole riittävää suojausta.

Yksi yleinen häiriöiden aiheuttaja ovat valaisimien lähistöllä olevat isot tai suurehkot sähkölaitteet, joiden käynnistys ja sammutus aiheuttavat jännitepiikkejä valaisimien kaapelointiin. Toinen vielä vahingollisempi ylijännitepiikkien aiheuttaja on salamointi valaisimien asennuspaikan lähistöllä. Riippuen salamaniskun etäisyydestä voi valaisimeen kaapeloinnin kautta siirtyvä jännitepiikki olla suuruudeltaan jopa 10 kV.

Ratkaisu ylijännitepiikki ongelmaan

Ecovalo LED-valaisimissa on erittäin tehokas ylijännitesuojaus. Riippuen tuoteperheestä suojauksen taso on 10 kV tai 20 kV. Tämä suojaus on mitoitettu niin, että se kestää tyypillisessä käyttöympäristössä vähintään 30 vuoden ajan.